“Het voelt niet aan als een reguliere meeting of een brainstormsessie maar staat op zich. Het zijn interactieve sessies die onderdeel uitmaken van een nieuwe manier waarop met strategie in onze organisatie doorlopend wordt omgegaan. Deelnemers vanuit verschillende vakdisciplines uit onze organisatie worden samen met onze partners niet alleen analytisch maar ook creatief en emotioneel geactiveerd en bij verschillende vraagstukken betrokken”
Strategische conversaties zijn niet het exclusieve domein van de board of afdeling strategie. Ze worden gevoerd in formele en informele settings. Bepalende kenmerken van strategische conversaties zijn dat er veel op het spel staat, dat de antwoorden niet vooraf al duidelijk zijn en dat van de deelnemers wordt verwacht dat ze samen over organisatiegrenzen heen echte inzichten creëren – en dus niet vooraf bepaalde scrips uitspelen. Op het hoogste niveau zijn er slechts drie redenen die de strategische conversatie kenmerken: inzicht creëren, keuzes vormen of beslissingen nemen.
Bij strategische conversaties gaat het niet om het precies voorspellen, maar om het gestructureerd verkennen van mogelijke impact en implicaties van ontwikkelingen die leiden tot die toekomstbeelden, zodat de organisatie tijdig kan anticiperen. Hieruit kunnen nieuw te ontwikkelen competenties worden afgeleid die fungeren als strategische opties voor de organisatie.
De kernprincipes
Het definiëren van heldere doelen is de eerste vereiste en startpunt van een strategische conversatie. Het gaat om doelen en uitkomsten die hout snijden, realistisch zijn en te plaatsen in de context van de grotere veranderingsinspanning. De deelnemers aan de conversatie vertegenwoordigen een brede multidisciplinaire laag van professionals uit de organisatie. Gegeven een bepaald onderwerp kunnen ook netwerkpartners (klanten, samenwerkers, burgers, e.d.) of kennisinstellingen (hoogleraren, trendwatcher, e.d.) van grote toegevoegde waarde zijn bij de conversatie. Uiteindelijk vereist een conversatie dat je manieren vindt om waarde te creëren uit de kruising van verschillende perspectieven, ervaringen en deskundigheden die zowel binnen alsook buiten de organisatie aanwezig zijn. De inhoud en issues van de conversatie moeten dusdanig ingekaderd worden zodat de verschillende aspecten helder zijn waarover worsteling en onduidelijkheid bestaat of vragen over leven. De kaders moeten de deelnemers helpen om te gaan met de complexiteit, wat het verkrijgen van inzicht en consensus versnelt. De plek van conversatie moet passen bij de aard en omvang en moet prettig aanvoelen. De fysieke ruimte, indeling, artefacten en de esthetische kant moeten kloppen en aanspreken. Qua proces moet veel aandacht uitgaan naar de emotionele en psychologische ervaring van de deelnemers. De ervaring moet niet alleen logisch zijn maar ook intuïtief en stimulerend, en moet alle capaciteiten en perspectieven van de deelnemers aanboren.
het Programmahuis begeleidt organisaties bij strategische conversaties en biedt hulpstructuren en werkbare principes om dergelijke interventies te verankeren, teneinde ‘strategie’ als een doorlopend proces te maken en daarmee het strategisch bewustzijn te versterken binnen organisaties.